De pup en het zindelijk maken!

Ik als Fokker heb geprobeerd om de pups voor zo ver mogelijk al een beginnende zindelijkheids training te geven. De pups krijgen bij ons vanaf 5 weken hun voeding buiten het kraamhok (liefst buiten als het weer het toelaat) en dan na de voeding gaan de pups gelijk hun behoefte doen, en dit herhalen we 4 a 5 keer per dag. Ook maak ik een begin met krantzindelijkheid. Zo zie ik met enige regelmaat dat de pups al snel hun behoefte alleen nog op de kranten doen en deze plek met kranten maak ik dan steeds iets kleiner. Maar het is erg belangrijk dat u thuis de training overneemt.

Als de pup de eerste dag bij u thuis komt is het verstandig om alvast op verschillende plaatsen in u huis wat kranten neer te leggen. De belangrijkste plek is bij de voor- of achterdeur. Want de pup is bij ons ook gewend om in de nacht in ieder geval daar zijn behoefte op te doen.

Daarnaast is het verstandig om goed op uw pup te letten wanneer hij gaat plassen of zijn behoefte gaat doen. Dit kan je soms van te voren zien aankomen. Je ziet dit aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op een zelfde plek. Meestal zal de pup ook wat doen als hij net lekker heeft liggen slapen, en bijna als hij heeft gegeten.

Als u dit gedrag ziet dan probeert u de pup mee naar buiten te nemen. Dit kan door of hem te laten lopen, maar in het begin is optillen sneller en voorkom je dat het alsnog fout gaat. Het is verstandig om hem dan naar een plek te brengen waar hij later ook zijn behoefte moet doen en wacht net zolang totdat hij wat gaat doen.( als je bijv. naar een honden uitlaatplaats moeten die ver weg is kies dan eerst even dichter bij huis voor een tijdelijke plas plek totdat pup beter behoefte op kan houden). U kunt de pup dan ook alvast een commando leren door dat vanaf begin te benoemen (bijvoorbeeld ‘plasje doen’ of ‘poepje doen’). Daarna uitbundig belonen met je stem en aaien of een training koekje.

Mocht u pup toch per ongeluk binnenshuis zijn behoefte doen, til hem dan gelijk op en breng hem naar buiten. Vaak stopt de pup dan ook met plassen, als de pup dan buiten zijn plasje afmaakt dan weer uitbundig belonen.

Ook is het verstandig om na 20.00 de drinkbak weg te halen, om zo te voorkomen dat hij net voor het slapen gaan zijn blaas vol drinkt. Het is het handigst om de nachten eerst zo kort mogelijk te houden. Dus laat in de avond uitlaten en redelijk vroeg uitlaten. In het begin zal de pup s’nacht piepen als dit in begin van de ochtend is kunt u er voor kiezen om de pup even uit te laten omdat hij dan aangeeft dat hij zijn behoefte moet doen. En dan weer terug op zijn slaap plek te brengen. Maar naar mijn idee is het belangrijk om zo min mogelijk jezelf te laten zien in de nacht, omdat de pup het anders in dat ritme blijft hangen. En je negatief gedrag beloont en de pup denkt dan dat het goed is want je reageert op hem en hij krijgt aandacht.