Verzorging

Verzorging van Vacht/Gebit/nagels/ogen/oren

Vacht verzorging;  Een Berner sennen pup is een klein pluisig beertje  . Dit nesthaar wordt na korte tijd vervangen door de vaste vacht.

Het is belangrijk dat de pup met enige regelmaat wordt geborsteld. De pups zijn vanaf week 1 al bij ons geborsteld met een baby borstel om zo te laten ervaren dat borstelen gewoon is. En om te voorkomen tijdens het wisselen van pup vacht naar hun vaste vacht is het van belang om in ieder geval meerdere malen per week  u pup goed te borstelen, vooral achter de oren en bij de achterpoten om klitten te voorkomen.

als de  hond zijn vaste vacht heeft is 1 keer per week borstelen voldoende. Soms als de rui tijd is kunt ubeter wat vaker borstelen om veel haar in huis te voorkomen. Trek nooit hardhandig met een kam de klitten uit de vacht: uw hond zal daardoor beslist een hekel aan borstelen krijgen.

Onze honden borstel ik altijd zelf, en was ze meestal 1 a 2 keer per jaar. Tevens is het erg belangrijk om preventief u hond te behandelen voor vlooien en teken( vooral als u veel in bos komt)want zón lange vacht is erg aantrekkelijk voor vlooien.

Gebit: Om het gebit van u hond zo gezond mogelijk te houden is het belangrijk om uw hond  harde brokken en kauwstaven te geven om tandsteen te voorkomen.
Nagels: Bij een hond die regelmatig op een harde ondergrond loopt, slijten de nagels meestal vanzelf. Zijn de nagels van de hond te lang, dan kunt u ze knippen. Ook knip ik met enige regelmaat eens per 3 maanden het haar tussen de tenen weg om te voorkomen dat het haar onder haar sokken groeit wat irritatie met zich mee kan brengen.

Ogen: Dagelijks de ogen schoonmaken door met een tissue de “slaapjes” en opgedroogd oogvocht uit de ooghoeken verwijderen.

Oren: De oren moeten 1x per week worden schoongemaakt met een schoon, katoenen doekje, natgemaakt met lauw water of babyolie.